Slide

Jeugdhulporganisatie YAM biedt de JIM-basisopleiding aan zorgprofessionals in regio Hart van Brabant

Jeugdhulporganisatie YAM is onder leiding van Radna van Empel (Praktijk voor Orthopedagogiek Berkel-Enschot) en Maartje Bekink (Kindertherapie Brabant) gestart met het opleiden van zorgprofessionals tot JIM-professionals. Binnen regio Hart van Brabant is YAM de eerste zorgpartij die de basisopleiding JIM aanbiedt.

JIM-aanpak

De JIM-aanpak is efficiënt en het maakt de aangeboden zorg duurzamer: een jongere wijst namelijk zélf iemand uit zijn netwerk aan als mentor. Een JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) is vaak een familielid, vriend of bekende van de jongere. Iemand die hij goed kent en vertrouwt of waar hij heengaat als het thuis even niet lekker loopt. Een JIM treedt op als vertrouwenspersoon van de jongere en als vertegenwoordiger richting de ouder(s) en zorgprofessionals.

Opleiding

Het werken met JIM vraagt bij zorgprofessionals om een andere manier van denken en doen. De JIM-aanpak werkt het best bij een goede samenwerkingsrelatie tussen de JIM en de jongere, maar ook tussen de JIM en zorgprofessionals. Tijdens de basistraining JIM leren zorgprofessionals van YAM het JIM-proces te volgen en krijgen zij theorieën uitgelegd die JIM onderbouwen. Daarnaast wordt er geoefend vanuit de eigen casuïstiek.

Samenwerkingsverband YAM
YAM investeert intensief in informele steunmentoren. Door het opleiden van eigen JIM-professionals implementeert YAM deze vorm van informele ondersteuning breed binnen YAM. YAM is een samenwerkingsverband van vier gepassioneerde jeugdzorgaanbieders die elkaar op inhoud hebben gevonden en elkaar in hun zorgaanbod aanvullen & versterken. 

Het gaat om onderstaande jeugdzorgaanbieders:

Self – https://selfdoenwatwerkt.nl
PRO-BE – https://www.pro-be.nl
Stichting de AS – https://www.stichtingdeas.nl
Kindertherapie Brabant – https://kindertherapiebrabant.nl